maandag 23 mei 2005

Nieuwe propagandafolder

Ik krijg weer een folder met propaganda voor de grondwet.

Wat lees ik nu:

"Op ongeveer 25 terreinen wordt het vetorecht afgeschaft in de europese grondwet. dat is nodig om een unie met 25 landen bestuurbaar te houden"

Dat lijkt duidelijk. Meer bestuurbaarheid, maar individuele landen hebben geen vetorecht meer.

Ik lees verder:

"Voor echt belangrijke zaken kunnen we echter aan de noodrem trekken ..."

Dus geen vetorecht maar een noodrem.

en na een voorbeeld:

"Dan kan nederland alsnog dingen tegenhouden"

Maar dit is dus onzin. Een land heeft geen vetorecht, maar kan wel dingen tegenhouden met de noodrem. Dus toch een vetorecht onder een andere naam. Maar hoe zit het dan met die betere bestuurbaarheid als elk land aan de noodrem kan trekken?
Hier klopt natuurlijk iets niet. De noodrem zal wel weer de regel zijn dat je samen met een stel andere landen met de pet in de knuist aan de europese regelaars mag vragen of ze er alsjeblieft nog een keer over na willen denken.

Of we hebben een volkomen onzinnige regeling waarin het vetorecht vervangen wordt door het vetorecht onder een andere naam.

Dus de grondwet is knoeiwerk, of ik wordt belazerd door mijn regering.

1 Commentaar:

Blogger Jos van Leeuwen schreef ...

"Betekent dit dat deze EU grondwet van meet af aan onwettig is? Of hoeft deze grondwet aan geen enkele bestaande wet over grondwetten te voldoen?": schreeft marjoline.

Dit merkwaadige fenomeen is al jaren aan de gang. Er worden verdragen gesloten, waarbij het nederlandse parlement alleen met meerderheid van stemmen vóór hoeft te zijn. Dit verdrag is vervolgens geldig, ook als het strijdig is met de nederlandse grondwet. Verdragen worden namelijk niet getoetst aan de grondwet. Op deze manier kan 51% van de kamer defacto dus de grondwet wijzigen.

Overigens hoeven normale wetten (die met 51% aangenomen worden) ook niet te voldoen aan de grondwet. Er is in nederland namelijk geen toetsing van wetten aan de grondwet ingebouwd in het wetgevingsproces. We moeten het hebben van niet-waterdichte waarborgen als het advies van de Raad van State en het fatsoen van het parlement.

Het is daarom verdedigbaar om te stellen dat nederland geen grondwet heeft. Wat dat aangaat is een grondwet die geen grondwet is, dus niet nieuw voor ons.

3:23 p.m.  

geef commentaar

<< naar beginpagina